Healthy Mac ‘N’ Cheese | Macaroni au fromage version allégé

This recipe is perfect for adding some vegetables in a meal and keep the same taste and texture we love in a mac and cheese! Ideal for children and for some people who want to keep it line of course… ;)
 Cette recette est parfaite pour ajouter des légumes dans un plat tout en conservant le goût et la texture qu’on aime d’un macaroni au fromage! Idéal pour les enfants ainsi que pour la ligne bien sûr… ;) 

Portion : 6 – 8  
Time : 45 mins. | Temps : 45 mins.
 INGREDIENTS:
1 medium Butternut squash
6 gloves of garlic, unpeeled
6 tablespoons canola oil
1 onion, finely chopped
1 teaspoon curry powder
1 teaspoon ground ginger
1 tablespoons all-purpose flour
¾ cup whole or 2% milk
1 cup shredded cheddar cheese
340 g. (one box) whole-wheat penne or macaroni pasta, cooked
Salt and pepper

Crumble
¼ cup Panko
¼ cup Parmesan cheese
2 teaspoons olive oil
1 teaspoon dry oregano
Fresh basil or parsley to garnish

WHAT TO DO:
  1. Preheat the oven to 450°F. Line a large baking sheet with parchment paper.
  2. Chop the squash in a half and put salt, pepper and olive oil on it. Put the side of squash’s flesh on the baking sheet with the unpeeled garlic cloves. Bake for 30 to 40 minutes until the time the squash is cooked.
  3. In the meantime, prepare the crumble. In a small bowl, combine all the ingredients for the crumble. (You can add some slices of prosciuttos cut into small pieces in the crumble.) Set aside for later.
  4. When the squash is cooked, remove the flesh of the squash and squeeze the roasted garlic out of the peels in a blender or food processor. Blend until a smooth texture.
  5. In large skillet over medium heat, combine the remaining 2 tablespoons of oil and the onion in and sweet, stirring constantly, for about 3 minutes, or until the onion is tender. Sprinkle the spices, flour and season generously over the onion and stir to combine. Cook 2 minutes, stirring frequently. Add the milk and cheese and stir until you have a smooth mixture, add the purée vegetables, and stir combine. Take the mixture off the heat and stir in the cooked pasta to combine. Pour this mix into an oiled 9 x 13 inch baking dish. 
  6. Toss all the crumble ingredients together and sprinkle on top of the casserole. Bake at 400°F for 20 minutes and sprinkle fresh basil or parsley on top too!  
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INGRÉDIENTS :
1 moyenne courge Butternut
6 gousses d’ail non pelée
6 c. à soupe d’huile de canola
1 oignon haché finement
1 c. à thé de poudre de curry
1 c. à thé de gingembre moulu
1 c. à soupe de farine tout-usage
¾ tasse de lait écrémé ou 2%
1 tasse de fromage cheddar orange râpé
Salt and pepper
340 g. (une boîte) de macaroni de blé entier cuit

Crumble 
¼ tasse de Parmesan râpé
¼ tasse de Panko
2 c. à thé d’huile d’olive
1 c. à thé d’origan séché
Persil ou basilic frais pour garnir

CE QU’IL FAUT FAIRE :
  1. Préchauffer le four à 450°F. Sur une plaque à pâtisserie déposer une feuille de papier parchemin.
  2. Couper la courge Butternut en deux et badigeonner d’huile d’olive, de sel et de poivre. Déposer le côté de la chair de la courge sur la plaque ainsi que les gousses d’ail non pelées. Cuire pendant 30 minutes jusqu’à temps que la courge soit cuite.
  3. Pendant ce temps, préparer le crumble. Dans un petit bol, combiner tout les ingrédients pour le crumble. (J’ajoute parfois des morceaux de prosciuttos ou de pancetta au crumble.) Réserver pour plus tard.
  4. Lorsque la courge est cuite, déposer la chair et les gousses d’ail pressé dans un robot culinaire. Réduire en purée lisse.
  5. Dans une grande poêle, chauffer 2 c. à soupe d’huile de canola, ajouter les oignons et cuire pendant 5 minutes jusqu’à temps qu’ils deviennent translucide. Ajouter la farine, les épices, assaisonner généreusement, remuer et cuire 2 minutes. Ajouter le lait ainsi que le fromage cheddar râpé et mélanger pour obtenir une texture lisse, par la suite incorporer la purée de courge. Retirer la poêle du feu et incorporer les pâtes au mélange de fromage.
  6. Déposer les pâtes dans un plat 8¨par 13¨ allant au four. Parsemer de crumble, cuire à 400°F  pendant 15 minutes et garnir de basilic ou persil frais!

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