Portion(s): 16
Total time: 1h30 – Bake: 60 mins. | Temps total: 1h30 – Cuisson: 60 mins.
Ingredients:
3 cups white all-purpose flour (non-blanched)
2 teaspoons baking soda
½ teaspoon sea salt
1 cup non-salted butter at room temperature
2 ½ cups granulated sugar
½ cup grecque vanilla yogurt
1 tablespoon vanilla extract
5 large eggs
½ cup whole milk or buttermilk
2 cups fresh raspberries
½ cup macadamia nuts
1 ½ cup good baking chocolate (48% cocoa)
1 cup whipping cream
What to do:
- Preheat oven to 350°F. Grease and flour a 10-15 cups pound pan or a big bread baking dish.
- In a medium bowl, mix together the flour, baking powder, salt and set aside.
- With an electric mixer, beat the butter, sugar and the yogurt until well-combined and stir the vanilla. Add eggs one at a time, mixing well after each addition. With a spatula, stir the flour mixture a little bit a time until just incorporated. Stir in the milk until combined.
- Add 1 cup ½ of raspberries and 1/3 cup macadamia nuts into the batter very gently.
- In the microwave, melt the baking chocolate a little bit. Pour the melted chocolate in the batter, but stir very slowly to not combine the chocolate completely, we need to see the swirl of chocolate.
- Drop the batter in the pound pan and shake a little bit to equalize the batter. Bake for 50 to 60 minutes or until a wooden toothpick inserted into the center comes out clean. Cool cake in the pan on a wire rack until completely cool.
- When the cake is cool, invert them on a beautiful plate and decorate it with whipped cream, raspberries, a little bit of chocolate, some macadamia nuts and enjoy.
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Ingrédients :
3 tasses de
farine tout-usage (non-blanchie)
2 c. à thé
de poudre à pâte
½ c. à thé
de sel de mer
1 tasse de
beurre non salé à température ambiante
2 ½ tasses
de sucre granulé
½ tasse de
yogourt grec à la vanille
1 c. à
soupe d’extrait de vanille
5 gros œufs
½ tasse de
lait
2 tasses de
framboises fraîches
½ tasse de
noix de macadams
1 ½ tasse
de bon chocolat à cuisson (48% de cacao)
1 tasse de crème
à fouetter
Ce qu’il
faut faire :
- Préchauffer le four à 350°F. Graisser et fariner un moule a pound cake ou un gros moule à pain de 10 à 15 tasses.
- Dans un bol, mélanger la farine, la poudre à pâte, le sel et réserver.
- Dans un grand bol, battre avec un batteur électrique le beurre, le sucre et le yogourt grec jusqu’à une texture homogène. Ajouter les œufs un à la fois, bien mélanger après chaque addition. Avec une spatule, ajouter le mélange de farine un peu à la fois et mélanger jusqu’à incorporation seulement.
- Incorporer 1 tasse ½ de framboises et 1/3 tasse de noix de macadams dans la pâte délicatement.
- Au four à micro-onde, faire fondre 1 tasse du chocolat. Incorporer délicatement le chocolat à la pâte, en brassant brièvement pour voir les tourbillons de chocolat.
- Déposer la pâte dans le moule à gâteau et cuire de 50 à 60 minutes ou jusqu’à temps qu’un cure dent ressorte propre du centre du gâteau. Laisser refroidir complètement avant de démouler.
- Au moment de servir, inverser le gâteau sur une belle assiette, décorer de crème fouetter, préalablement préparer, de framboises, de chocolat, de noix de macadams et déguster
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